Het BIJenHotel is gereed!

Er is weer een fase in de realisatie van de bijentuin afgerond. De kamers van BIJenHotel zijn volledig ingericht (geheel volgens de modetrends van 2021 ­čśë ) en klaar voor haar eerste gasten. Wij als RT93 zijn enorm trots op de realisatie en het uiteindelijk resultaat. Wil je nou ook zo’n prachtig BIJenHotel in je (bedrijfs)tuin, bijvoorbeeld met je eigen logo. Die ook nog eens bijdraagt aan de (bio)diversiteit van wilde bijen en insecten, neem dan snel contact met ons op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Mooi werk verricht!

Met hart en ziel is er zaterdag 15 augustus gewerkt aan de bijentuin

Zaterdag 15 augustus is er door de leden van RT93 samen met een aantal vrijwilligers hard gewerkt in de bijentuin. Er stonden een aantal ‘grote’ toevoegingen op de agenda, zoals het plaatsen van bankjes en de bijenhotels, die de bijentuin weer verder compleet maken. De hele dag is iedereen druk in de weer geweest met harken, schoffels, schoppen om het mooie eindresultaat neer te zetten! Onze speciale dank gaat uit naar de vrijwilligers die ons heel goed hebben geholpen.

Wilt u de bijentuin een warm hart toedragen, en zou u bijvoorbeeld ook vrijwilliger willen worden? Via de vrijwilligerspagina kunt u zichzelf aanmelden. Een mooie tuin als deze is helaas niet onderhoudsvrij, daarom kunnen wij alle hulp goed gebruiken.

15 augustus ‘schoffeldag’

Afbeelding van congerdesign via Pixabay

Op zaterdag 15 augustus zullen de leden van RT93 hun groene vingers weer inzetten. Tijdens deze ‘schoffeldag’ zal er gezamenlijk met onze eerste vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken worden. Een tuin kost natuurlijk veel onderhoud, daar is onze Bijentuin geen uitzondering op….Dit houdt in dat wij op de eerste plaats de tuin zullen ontdoen van het aanwezige onkruid. Om Henrie Mulder (groenman van de Gemeente Steenwijkerland) te citeren: “Vanochtend liep ik even over de tuin. Wat een plaatje!” Dit willen wij natuurlijk graag zo houden.

Verder staan de volgende zaken staan op de planning:

  • Plaatsen Infobord
  • Plaatsen Bijenhotels (+ het tafellogo vullen, de andere 2 bewaren we voor de scholen)
  • Plaatsen tweetal bankjes
  • Plaatsen hekje (ter wering honden)
  • Algemeen onderhoud tuin
  • Bijplanten vaste bloemplanten
  • Toebehoren sproei-installatie
  • Indien mogelijk ook het plaatsen van grasmatten / grastegels voor parkeren & faciliteit voor fietsen

Deze dag biedt uitstekend de gelegenheid om vragen van u als omwonende te beantwoorden. Als u vragen heeft over de Bijentuin, kom gerust een kijkje nemen en stel ons uw vraag, de koffie staat klaar. Wij staan u graag te woord.

De leden en vrijwilligers starten 15 augustus om 09.00 uur met de werkzaamheden. Tot dan!

De tuin komt tot leven

Het bewateren werpt zijn vruchten af. Door het sproeien van de tuin via de aangelegde grondwaterpomp staan steeds meer bloemen in bloei. En hoe mooi is het om te zien dat de bloemen het nodige leven brengt en dat de eerste insecten (bijen en hommels) de weg naar onze tuin hebben gevonden.

Wilt u zelf genieten van al dit moois? Kom zeker eens de tuin in levende lijve bewonderen!

Een duwtje in de rug….onze eigen grondwaterpomp

We kunnen het niet onder stoelen of banken schuiven. Ons klimaat warmt op en het wordt steeds droger. De resultaten zagen wij terug in onze Bijentuin. Door de droge periode van de afgelopen tijd heeft het bloemenzaad moeite met ontkiemen. Om niet enkel afhankelijk te zijn van moeder natuur en de regen die zij ons aanbiedt heeft RT93 geïnvesteerd in een grondwaterpomp. Via deze manier kunnen wij de tuin besproeien in droge periodes. Dit zal ten goede komen aan de bloei van de bloemen en de diversiteit aan insecten die hier op af komen.

De pomp gaat 30 meter de grond in. Zowel aan de boven als onderkant is een pomp bevestigd die het water omhoog pompen. Dit omhoog gepompte water wordt via een bewateringssysteem over de Bijentuin verspreid.

De eerste bloemen staan volop in bloei!

Het duurt eventjes……Maar met enig geduld en als je de natuur gewoon zijn werk laat doen dienen de eerste bloemen zich vanzelf aan! Diverse bloemen zijn inmiddels tot bloei gekomen. Natuurlijk heeft de zonovergoten maand mei hierin een grote bijdrage. Nu nog een plens water er over en het ontploft waarschijnlijk tot een zee aan kleurrijke bloemen.

Denk je eens in hoe het veld er uit ziet als straks alle bloemen in bloei staan…Wat een weelde voor de wilde bij. Ik wist het wel waar ik naar toe zou vliegen als ik een bij zou zijn….zzzzmmmmzmmmzmmmzzmm

Snoeien doet bloeien

Een grote ‘tuin’ betekend natuurlijk veel onderhoud. Voornamelijk in het begin om de tuin een goede start te geven.

Het eerste onderhoud aan de tuin is inmiddels dus uitgevoerd. Verschillende tafelaars zijn op 19 en 20 mei als bezige bijtjes aan de slag gegaan om het eerste onderhoud aan de tuin uit te voeren. Het resultaat mag er zijn mannen!