De Beleefroute

In onze bijentuin kun je heerlijk slenteren. Het is een mooie plek om uit te rusten van een wandeling, fietstocht, of als je even ‘buiten’ wilt zijn. Wil je de beleefroute lopen? Wij hebben 10 palen met QR-codes neergezet. Deze QR-codes brengen je naar informatie over bijen, nuttige weetjes en kennis over de natuur. Loop de route kriskras of in een volgorde. Het maakt allemaal even niet uit, geniet gewoon van de natuur.
1.

Entree

Op 14 mei 2021 was het zo ver. De BIJentuin van Steenwijk werd geopend. Op dat moment was het nog een behoorlijk kale tuin. Momenteel zijn we druk bezig om de BIJentuin tot een hoger niveau te brengen, zodat deze nog aantrekkelijker is voor de wilde BIJ. Vrijwilliger of donateur worden?
2.

Castanea Sativa

De Castanea Sativa, oftewel de tamme kastanje, is een boom welke wel 30 meter hoog kan worden. Kevertjes, vliegen en BIJen zijn de bestuivers van de tamme kastanje. In de bolster van de tamme kastanje kunnen wel 4 noten zitten, welke gegeten worden door eekhoorns, kraaien, muizen en mensen. Ook zijn er veel insecten welke dol zijn op de kastanje.
3.

Vleermuishotel

De Steenwijker Kamp is een mooi gebied voor de vleermuis. Er zijn diverse aanvliegroutes naar Steenwijk via de Kamp. In de BIJentuin hebben we ruimte gemaakt om plaats te bieden aan 2 vleermuishotels. De vleermuishotels moeten zorg dragen dat het welzijn van de vleermuis wordt verhoogd. Het hotel is het hele jaar bewoonbaar als schuilplaats of als winterverblijf.
4.

Geocache

In deze BIJentuin is een heuse schat verborgen, dit is een zogeheten “geocache”. Geocaching is een soort schatzoeken dat ook leuk is voor volwassenen. Over de gehele wereld liggen diverse schatten. Kan jij de schat vinden in onze BIJentuin? Laat je naam achter in ons logboek van de cache en tag ons op sociale media met #bijentuinSteenwijk. Meer info: www.geocaching.nl
5.

Prunus D Victoria

De Prunus Domestica Victoria, oftewel de rode pruimenboom, bloeit vanaf half april met mooie witte bloemen. Deze pruim kan ongeveer 5 meter hoog worden en kan zichzelf bestuiven maar wordt graag een handje geholpen door de BIJ. Vanaf midden augustus zijn de rijpe pruimen heerlijk te eten. Proef gerust, maar denk ook aan een ander.
6.

BIJenhotel

BIJenhotels zijn er in vele soorten en maten. Zo hebben wij onder andere een BIJenhotel ontworpen in de vorm van ons “tafellogo” en hebben deze gevuld met diverse materialen. Wist jij dat de BIJ best wel wat eisen heeft wanneer het gaat om een goede nestgelegenheid. Om verschillende BIJen te ontvangen moeten bijvoorbeeld de boorgangen en stengels variëren tussen de 2 en 12 millimeter.
7.

Sorbus titan

De Sorbus Titan, oftewel de Lijsterbes. Deze struik krijgt mooie vruchten welke rijk zijn aan vitamine C. Deze Lijsterbes bloeit erg mooi, de BIJ is er dol op. In de herfst zal deze struik prachtig verkleuren. Bij ons heeft hij een mooie plek gekregen naast de speelvijver. Heb je de bes al geproefd?
8.

Pyrus Conference

De Pyrus Conference, oftewel een perenboom. Deze perenboom kan ongeveer 10 meter hoog worden en bloeit vanaf half april met mooie witte bloesem. Hier is de BIJ ook erg dol op. Vanaf midden september zijn de vruchten plukrijp. Zie jij een rijpe peer hangen? Pluk hem en eet hem lekker op.
9.

Speelvijver

De speelvijver, een heerlijke plek om even op avontuur te gaan. Leef je uit op de evenwichtsbalken, de stapstenen of speel met het zand. Deze vijver is aangelegd met leem, hierdoor blijft er makkelijk water in de vijver staan. Ook de BIJ is dol op leem, wist je dat hij er zijn nest mee kan bouwen?
10.

BIJenmengsel

In onze BIJentuin is een bloemmengsel gezaaid speciaal gericht op de wilde BIJ. Dit mengsel bestaat uit 1 en meerjarige bloeiers. Dit mengsel hebben wij aangevuld met een groot aantal vaste planten, struiken en bomen. Allemaal met het doel om de wilde BIJ een fijne plek te geven in de BIJentuin van Steenwijk.

VOLG ONS HIER OOK!